Er zijn vele wegen die naar Rome leiden. Omdat het paard de vorm van je training een stuk minder interessant vindt dan de inhoud ervan, werk ik vanuit een dynamische werkwijze waarin verschillende invalshoeken samenvallen. Dat is maatwerk voor ieder paard.
Doormiddel van oefeningen uit de klassieke dressuur en het rechtrichten werken we toe naar een stabiele, simpele en gezonde manier van bewegen onder de ruiter. We besteden veel aandacht aan het (vanuit ontspanning) opbouwen van voldoende draagkracht en symmetrie.
Zachte stretches (‘paardenyoga’) helpen het paard soepel en blokkadevrij te bewegen.
Ook de stabiliteit, balans en souplesse van de ruiter (gebaseerd op Centered Riding en Body-Awareness) wordt niet vergeten!
Symmetrie en bruggen bouwen
Vrijwel alle paarden zijn van nature scheef, asymmetrisch. We leren het paard tijdens het rijden zichzelf recht te maken met behulp van de zit en het aangeboden teugelcontact. Het paard leert dus zichzelf in balans te brengen. Hiervoor is best wat omdenken nodig bij de ruiter! 🙂
Uniek is dat we hiermee op een zachte, prettige manier rechtgerichtheid (symmetrie) en aanleuning (verbinding) bereiken zónder het paard in een houding te dwingen. We volgen het lijf van het paard.
Wanneer het paard zich recht en ontspannen onder ons kan bewegen – zonder kunst- en vliegwerk van de ruiter! – hebben we de basis van het rijden bereikt. Een fijne, simpele en stabiele basis.
‘Paardenyoga’
Doormiddel van zachte stretches en yoga-achtige oefeningen voor het paard, ontdekken we eventuele blokkades in zijn lijf en beweging. We werken er in het trainen naartoe dat deze blokkades verzachten en verdwijnen waardoor het paard weer vrij beweegt en alles doorstroomt.
Voor het rijden is het belangrijk dat het paard diep en vrij kan ademen, zich soepel kan buigen en strekken en niet hoeft te compenseren in zijn bewegingen.
Samen met stabiliteit vormt souplesse de basis onder mijn werk.
De ruiter
Soepele symmetrische paarden worden gereden door soepele symmetrische ruiters 🙂 We besteden in de les aandacht aan jouw zit, houding en wat je aan je paard overdraagt via teugels en hulpen. Ik leer ruiters simpel en gebalanceerd te rijden. Zo zit je het paard niet in de weg tijdens het rijden en kun je zacht en klein met je paard communiceren.
We werken toe naar zelfvertrouwen, fingerspitzengefühl en deskundigheid: jij bent de beste trainer voor jouw paard.”
Wanneer je eenmaal hebt gevoeld hoe het is om op een recht en ontspannen paard te zitten, waarmee je connectie voelt, wil je nooit meer anders! Wellicht heb je deze basis zelf al gelegd. In de lessen ligt de nadruk op het verfijnen van deze basis, langzaam toewerkend naar uitdagende oefeningen die passen bij mens en paard.