Training en behandeling liggen dicht bij elkaar én zijn sterk van elkaar afhankelijk. Dat betekent dat de training fijn en soepel verloopt wanneer het paard regelmatig goed behandeld wordt. Daarnaast beklijft behandeling alleen wanneer er goed getraind wordt.
Training is in mijn visie een vorm van behandeling (de impact van training is zeer groot, laat dit positieve impact zijn), en behandeling is ook een vorm van training (wat wil je dat het lichaam leert?). Op dit snijvlak heb ik een vorm van bodywork ontwikkeld (Paardenyoga) die het midden houdt tussen training en behandeling.
Sessie
Het is mogelijk om een sessie Paardenyoga af te spreken. In dit bodywork voeg ik elementen uit training en verschillende behandelwijzen samen. Zowel je paard als jijzelf zijn actief bij de sessie betrokken. Het is dus geen passieve massage die puur ‘aan’ je paard gebeurt. Ook krijg je naderhand oefeningen als huiswerk mee.
De Paardenyoga sessies zijn bedoeld om samen met het paard ontspanning en release te vinden. Het gaat erom dat al langer aanwezige spanning uit het lichaam verdwijnt. Het paard leert een ‘snelweg naar ontspanning’. Dit heeft effect op de bewegingen van het paard, zijn lichaamshouding en ook op zijn gedrag en emotioneel welzijn.
Neem contact op voor het aanvragen van een bodywork sessie.
Werkwijze
Passief of actief stretchen
Een kenmerk van mijn werkwijze is dat ik graag actieve stretches gebruik, naast het passief stretchen.
Actief stretchen betekent dat we het paard vragen een beweging zélf te maken. Bijvoorbeeld door het paard ergens tegenin te laten stretchen of het paard zelf te laten duwen of trekken.
Door actief stretchen wordt de beweging ‘van het paard’. Hij zal zich de beweging kunnen herinneren én deze zelf kunnen gaan opzoeken. Ook registreert het lichaam dat de beweging vanuit vrije wil ontstond. Dit in tegenstelling tot sommige manieren van passief stretchen waarbij het kan gebeuren dat er juist verkramping ontstaat doordat er buiten de bewuste wil om ergens aan gerekt wordt. Sommige blokkades zijn goed via actief stretchen te verhelpen, anderen zijn enkel via passief stretchen te bereiken.
De ‘ja’ van het paard, zijn medewerking en meedenken is heel belangrijk. Tijdens bodywork zet ik dit ‘gesprek’ met het paard voorop.
Pandiculation
Om het zenuwstelsel te helpen een gezond bewegingspatroon te hervinden en spanning om te draaien naar ontspanning, maak ik gebruik van een principe wat pandiculation heet. Pandiculation is het resetten van (de neurologische aansturing van) onnodige spierspanning.
Deze neurologische reset vindt bijvoorbeeld plaats wanneer een dier of mens zich vol overgave uitrekt na het slapen, en kan ook bewust bereikt worden doormiddel van bepaalde oefeningen of bewegingen. Dit effect lijkt op de reset die ook plaatsvindt tijdens een osteopathische behandeling, maar vraagt geen manuele manipulatie.
Drukpunten
Naast het passief en actief stretchen maak ik tijdens het bodywork ook gebruik van drukpunten op het paardenlichaam. Het lichaam zie ik als een landkaart waarop allerlei belangrijke plekken staan, waar achter informatie zit die we nodig hebben. Dat kan betekenen dat er plekken kunnen zijn waar (bij aanraking) emotionele lading loskomt, triggerpoints waar (bij aanraking) spierspanning afvloeit, acupressuurpunten waar (bij aanraking) energiestromen op gang komen, etc. Er zijn allerlei drukpunten op het paardenlichaam te vinden die zinvol zijn om aandacht aan te besteden. Welke punten wanneer en in welke volgorde van belang zijn, geeft het paard in de sessie zelf aan.
Trainingselementen
Vaak wordt er ook (vanaf de grond) bewogen tijdens de bodywork sessie. Soms zijn dat kleine stukjes stap, soms is er meer nodig. Dit doen we omdat sommige dingen beter beklijven wanneer ze in beweging worden uitgevoerd of afgesloten. Ook is het zinvol wanneer er tijdens de sessie een link gelegd kan worden met aspecten uit de training, zoals teugelcontact. Hiermee zorgen we ervoor dat de ontspanning en doorstroming die het paard tijdens het bodywork vindt, ook tijdens het trainen beschikbaar komt.
Het is belangrijk dat het paard tijdens de training niet opnieuw de blokkades opbouwt die tijdens behandeling verholpen zijn (dit geldt ook voor het trainen na een osteopathie behandeling).
Aandacht en communicatie
Bodywork gebeurt vanuit contact met het paard. Dat betekent niet per se dat de sessie altijd heel gemakkelijk is: dingen die belangrijk zijn kunnen best een beetje ongemakkelijk voelen. Ik werk altijd met het paard méé, nooit tegen het paard in. Met mijn volledige aandacht ben ik bij het paard aanwezig zodat ik zijn signalen oppik en daarnaar kan handelen. Het lichaam vertelt op deze manier het verhaal van het paard.
Sinds 2020 ben ik in opleiding tot paardenosteopaat EDO® aan het Vluggen Institute in Duitsland. Ik gebruik geen osteopathische behandeltechnieken, tenzij we overeen komen dat ik deze mag ‘oefenen’ bij jouw paard. Wel vormt osteopathisch onderzoek in toenemende mate onderdeel van mijn bodywork.
Zo nodig verwijs ik door naar een afgestudeerd osteopaat of dierenarts.
Bodywork sessies vinden plaats vanuit mijn vak als trainer.
Neem contact op voor het aanvragen van een bodywork sessie.