Wij bieden de mogelijkheid je paard bij ons aan huis in training te zetten. Bijvoorbeeld wanneer er problemen zijn ontstaan, maar ook voor revalidatie- en zadelmaktrajecten.
Ieder traject is persoonlijk en maatwerk. We zijn zeker geen trainingsfabriek :-). Je paard is te gast in de rustige sfeer van ons paddock paradise aan huis, in Drenthe.
Hoe werkt een trainingstraject?
Je paard wordt gedurende het hele traject bij ons gehuisvest. De lengte van een trainingstraject is ten minste drie maanden.
We trainen 3, 4 of 5 keer per week, afhankelijk van het proces en het paard. Op dagen dat ik niet train neem ik de tijd om het paard te observeren en zijn lichaam te checken, samen plezier te maken of bodywork te doen.
De trainingsopbouw stem ik nauwkeurig af op het paard. Ik volg geen vast stappenplan of een vaste methode omdat ieder paard uniek is. Wel start ik altijd vanaf de grond. Wanneer hier een voldoende goede basis is en de gezondheid van het paard het toelaat, wordt gestart met het rijden. Het paard weet dan al precies hoe balans, ontspanning, aanleuning en stabiliteit voelen, en heeft al uitgebreid ‘leren leren’. Zo is rijden eigenlijk alleen nog een puntje op de i.
Mag ik als eigenaar wel langskomen?
Jazeker, ik vind het erg belangrijk dat je regelmatig meetraint of aanwezig bent gedurende het traject. Samen bepalen we per paard en per periode wat nuttig, wenselijk en realistisch is. Ook wanneer het traject erop zit en het paard huiswaarts gaat, vind ik het belangrijk om de eerste periode nog regelmatig langs te komen om les te geven en te begeleiden waar nodig. Op die manier voorkomen we verwarring bij het paard en haal je het meeste uit het traject.
Voor het succes van het traject is het van belang dat je er voor 100% voor wilt gaan en maximaal open staat om nieuwe dingen te leren. Dit kan pittig zijn, wees je daarvan bewust. Ik werk enkel met mensen die zeker weten dat ze deze uitdaging aan kunnen en willen gaan.
Tijdens en na het trainingstraject is er veel overleg over hoe het gaat en is er alle ruimte om je vragen te stellen en ideeën aan te dragen.
Ik houd op dagbasis een trainingsdagboek voor je bij, waarvan ik je wekelijks een uitgebreide update stuur via de mail. Zo kun je alles (later) nog eens terug lezen en houden we alle ontwikkelingen heel precies bij.
Hoe wordt mijn paard gehuisvest?
Wij houden alle paarden het jaar rond buiten op gedraineerd zand (paddock paradise) met een open stal. Ze krijgen een goede kwaliteit onverpakt hooi te eten. Een natuurlijke, bij het paard passende huisvesting is van grote waarde voor het succes van de training en een happy paard.
Dit verband is dusdanig groot dat ik enkel paarden train die naderhand terugverhuizen naar een passende plek. Vaak betekent dat een plek waar paarden niet (langdurig) in boxen gehouden worden en waar een passend voerbeleid is. Individuele behoeften kunnen verschillen.
Komt je paard van een stal die hem niet kan bieden wat hij nodig heeft, dan vraag ik je te overwegen op zoek te gaan naar een andere plek voor wanneer het paard terug naar huis komt. Bijkomend voordeel is dat je in dat geval de stalhuur tijdens het traject kunt opzeggen en op die manier geld kunt besparen.
Zeker wanneer we concluderen dat de plek waar je paard woont een belangrijk onderdeel vormt van de eventuele problematiek, is het uiteraard zinvol om na het trainingstraject niet opnieuw in dezelfde omgeving terug te keren.
Om de rust te waarborgen staan trainingspaarden gescheiden van onze eigen paarden. Ze kunnen elkaar uiteraard wel zien en staan ook dicht bij elkaar, we zien dat er al gauw samen opgetrokken wordt. De ervaring leert dat dit prima gaat en dat het ritme van slapen, eten en rusten al gauw gedeeld wordt. Heeft jouw paard een vast maatje, dan is het maatje welkom om mee te komen om jouw paard gezelschap te houden.
Behandeling, onderzoek en voeding
In het prille begin van het trainingstraject laat ik trainingspaarden onderzoeken en behandelen door bijvoorbeeld holistisch dierenarts Leonie van Vliet via Paardenpraktijk Roos Stoop. Leonie is regulier en holistisch dierenarts, chiropractor en acupuncturist voor paarden. Hierdoor hebben we direct vanaf de start een goed en holistisch beeld van de gezondheid en (on-)mogelijkheden in de training.
Wanneer je paard al onder behandeling is bij een andere holistisch dierenarts (bijvoorbeeld bij praktijk Den Hoek) of soortgelijk, kan dit naadloos aansluiten.
Tijdens het trainingstraject stel ik het bijzonder op prijs als je paard geschikte voeding en een aanvullende passende kruidenmix gevoerd krijgt. Passende voeding is van cruciaal belang voor goede gezondheid en trainbaarheid. Ik verwijs je graag door naar bijvoorbeeld HorseComplete voor het samenstelling van een kruidenmix (elke 5 weken) en het laten uittesten van geschikte voeding. Dit kan op afstand.
Zonder onderzoek en behandeling is het helaas niet mogelijk om een paard bij mij in training te zetten. Zo kan ik waarborgen dat training niet de fysieke grenzen van het paard overschrijdt.
Houd er rekening mee dat kosten van dierenarts, therapeut of supplementen niet zijn inbegrepen in het trainingstarief.
Uiteraard is het zo nodig en in overleg ook mogelijk om een osteopaat of andere therapeut/behandelaar te consulteren voor je paard.
Bekappen wordt gedaan door anatomisch bekapper Marco Krul.
FAQ’s:
Is zadelmak maken/ inrijden ook mogelijk?
Zadelmak maken en inrijden is (onder strikte voorwaarden) mogelijk tijdens een intern trainingstraject. Belangrijk is onder andere dat het paard oud genoeg is (minimaal 5 jaar), dat de gezondheid goed is en het trainingsdoel passend bij het paard. Vraag naar de verdere voorwaarden en mogelijkheden voor jouw paard.
Kan ik mijn paard ook via jou (laten) verkopen?
Overweeg je jouw paard te verkopen, dan is het mogelijk om dit via mij te laten verlopen. Je blijft zelf verantwoordelijk voor de verkoop, maar ik kan je hier wel bij helpen. Uiteraard help ik enkel een paard verkopen waarvan de gezondheid volledig duidelijk is (ook eventuele problemen). Ook de training moet van een dusdanig niveau zijn (per paard bekeken) dat het paard bij de nieuwe eigenaar een waardige toekomst tegemoet gaat. Verkoop vindt derhalve alleen plaats wanneer het trainingstraject ten einde of voldoende ver gevorderd is, en enkel aan iemand die volledig geschikt is voor dit paard. Verplicht onderdeel is een clausule in het verkoopcontract dat er door de nieuwe eigenaar de eerste periode bij mij les genomen wordt. Vraag naar de mogelijkheden.
Waarom is een kortere periode (bijv. één maand) trainen geen mogelijkheid?
Je paard heeft tijd nodig om zich aan te passen aan zijn nieuwe omgeving, ander hooi, mensen, training en omgang. Ontspanning vormt de basis van mijn werk. Ontspanning kan uiteraard niet worden afgedwongen. Mijn overtuiging is dat goede training niet onder (tijds-)druk gebeurt.
Ik bouw in trainingstrajecten een solide basis met je paard, die (veel) verder gaat dan enkel het rijden. Zo krijgt het paard de kans om op een complete manier te ontwikkelen, in plaats van in een korte tijd wat losse vaardigheden aangeleerd te krijgen die hij net zo snel weer vergeten is.
Een trainingstraject heeft impact op het paard, laat dit de best mogelijke impact zijn.
Tarieven
Het basispakket interne training kost € 595,- incl btw per kalendermaand.
Inbegrepen is een goede kwaliteit hooi, huisvesting, dagelijkse verzorging, 3-4x per week training en handling (door mij) bij bekapping, behandeling en onderzoek.
Hoefbekapper, therapeut, dierenarts, krachtvoer, supplementen, lessen, wormonderzoek e.d. zijn voor eigen rekening.
Meekijken tijdens training is kosteloos. Lessen in het kader van het trainingstraject (op mijn locatie) zijn tegen gereduceerd tarief.
Heb je andere wensen zoals aanvullende training, ritjes met de trailer, verkoopbegeleiding, een tweede paard in training of nog iets anders? Neem dan contact op voor een prijs op maat.
Meer info of aanmelden?
Neem contact op.
Wij nemen slechts rond de 3 paarden per seizoen in training (één tegelijk). Het seizoen loopt ongeveer van februari tot november. Hierdoor zit het seizoen snel vol. Wacht dus niet te lang met aanmelden of contact opnemen.