Wij bieden de mogelijkheid je paard bij ons aan huis in training te zetten. Bijvoorbeeld wanneer er (gedrags-)problemen zijn ontstaan, maar ook voor revalidatie- en zadelmaktrajecten.
Ieder traject is persoonlijk en maatwerk. Je paard is te gast in de rustige sfeer van ons paddock paradise aan huis, in Drenthe.
Hoe werkt een trainingstraject?
Je paard wordt gedurende het traject bij ons gehuisvest. De lengte van een trainingstraject is minimaal drie maanden.
Een intern traject bestaat in de basis uit (revalidatie-)training en osteopathische behandelingen.
De trainingsopbouw stem ik nauwkeurig af op het paard. Wel start ik altijd met training vanaf de grond. Wanneer hier een voldoende goede basis is en de gezondheid van het paard het toelaat, wordt (desgewenst) gestart met het rijden. Het paard weet dan al precies hoe balans, ontspanning en (fysieke en mentale) stabiliteit voelen, en heeft al met plezier ‘leren leren’!
Het paard bepaalt waar het zwaartepunt komt te liggen tijdens het trainingstraject. Een fysiek revalidatietraject voor bijvoorbeeld een rugprobleem, ziet er daarom anders uit dan een probleemoplossend traject waarbij meer de focus moet liggen op het bouwen van zelfvertrouwen, en het omdenken van onveilig gedrag. Omdat fysieke problemen vaak samengaan met mentale/emotionele problemen lopen er meestal meerdere ‘leerlijnen’ parallel aan elkaar.
Mag ik als eigenaar langskomen?
Ja, dat mag. Zeker vanaf de tweede helft van het traject vind ik het belangrijk dat je ook regelmatig (onder mijn begeleiding) meetraint, zodat je alle nieuwigheden goed in de vingers krijgt voordat je het paard mee terug naar huis neemt.
Voor het succes van de training is het van belang dat je er voor 100% voor wilt gaan en maximaal open staat om nieuwe dingen te leren. Dit kan pittig zijn, wees je daarvan bewust.
In het begin is het vaak even wennen om je paard over te laten aan iemand anders, maar de ervaring leert dat ’t ook snel went. Er is veel ruimte om vragen te stellen en te overleggen. Ik houd op dagbasis een trainingsdagboek voor je bij, waarvan ik je wekelijks een uitgebreide update stuur via de mail. Zo kun je alles nog eens terug lezen en houden we alle ontwikkelingen heel precies bij.
Hoe wordt mijn paard gehuisvest?
Wij houden alle paarden het jaar rond buiten op gedraineerd zand in ons paddock paradise, met een open stal. Wij voeren altijd een goede kwaliteit onverpakt hooi. Huisvesting die past bij het paard is van grote waarde voor het succes van de training – en een happy paard!
Dit verband is dusdanig groot dat ik enkel paarden train die naderhand terugverhuizen naar een passende plek. Vaak betekent dat een plek waar paarden niet (langdurig) in boxen gehouden worden en waar een passend voerbeleid is. Vrije beweging, sociaal contact en goede voeding zijn essentieel.
Staat je paard op een stal die hem eigenlijk niet kan bieden wat hij nodig heeft, dan vraag ik je te overwegen op zoek te gaan naar een andere plek voor wanneer het paard terug naar huis komt na het trainingstraject. Bijkomend voordeel is dat je in dat geval de stalhuur tijdens het traject kunt opzeggen en op die manier geld kunt besparen.
Behandeling, onderzoek en voeding
Tijdens het trainingstraject is het essentieel dat het paard fysiek helemaal op orde komt. Als osteopaat onderzoek en behandel ik het paard zeer nauwkeurig, en waar nodig vraag ik (uiteraard in overleg) de dierenarts om met me mee te kijken. Hierdoor krijgen we een goed beeld van de gezondheid en (on-)mogelijkheden in de training, en de oorzaak van eventuele problemen.
Het is erg belangrijk dat het paard (naast goed hooi) geschikte voeding krijgt aangeboden tijdens het trainingstraject. Ik kan je voorzien van passend voedingsadvies, of vraag hierbij ondersteuning van collega’s.
Bekappen wordt gedaan door Ingrid Sallomons van Hoefeerlijk, die bij ons op locatie komt.
Veelgestelde vragen:
Is zadelmak maken/ inrijden ook mogelijk?
Zadelmak maken en inrijden is mogelijk tijdens een trainingstraject. Belangrijk is onder andere dat het paard oud genoeg is (4,5- 5 jaar), dat de gezondheid goed is en het trainingsdoel passend bij het paard. Vraag naar de verdere voorwaarden en mogelijkheden voor jouw paard.
Waarom is een kortere periode (bijv. één maand) trainen geen mogelijkheid?
Ik geloof er sterk in dat goede training niet onder (tijds-)druk gebeurt.
In trainingstrajecten bouw ik een solide basis met je paard, die verder gaat dan enkel het rijden. Zo krijgt het paard de kans om op een complete manier te ontwikkelen, in plaats van in een korte tijd wat losse vaardigheden aangeleerd te krijgen. Wij zijn expliciet geen trainingsfabriek en vinden het belangrijk dat je paard geen trucjes leert die hij thuis gelijk weer is vergeten. Door minimaal drie maanden met een paard te werken kan er een wezenlijke verandering plaatsvinden die duurzaam is.
Tarieven
Het basispakket interne training kost € 675,- per kalendermaand.
Inbegrepen is een goede kwaliteit onverpakt hooi, passende huisvesting, dagelijkse verzorging, 4x per week training, een nauwkeurig trainingsdagboek en mijn aanwezigheid bij bekappen, behandelen en onderzoek. Hoefbekapper, (osteopathie) behandelingen, dierenarts, krachtvoer, supplementen, lessen, wormonderzoek e.d. zijn voor eigen rekening.
Lessen in het kader van het trainingstraject (op mijn locatie) zijn tegen gereduceerd tarief.
Heb je andere wensen zoals aanvullende training, ritjes met de trailer, verkoopbegeleiding, een tweede paard in training of nog iets anders? Neem dan contact op.
Meer info of aanmelden?
Neem contact op.
Wij nemen slechts rond de 3 paarden per seizoen in training (één tegelijk). Het seizoen loopt ongeveer van februari tot november. Hierdoor zit het seizoen snel vol. Wacht dus niet te lang met aanmelden of contact opnemen.