5 onmisbare checkpoints voor als je paard ‘nee’ zegt!
Soms blijven mensen ergens steken met hun paard. Het paard weigert bijvoorbeeld de ruiter te laten opstijgen, of wil vervolgens niet in beweging komen. Het longeren lukt met geen mogelijkheid of er kan niet veilig gewandeld worden. Of, zoals klanten het soms omschrijven, ‘het paard zegt nee tegen álles!’ Er is vaak al veel geprobeerd. Tegen de tijd dat ik gebeld word voor begeleiding, is de boodschap vaak: “Niets helpt. Hoe verander ik de nee van mijn paard in een ja?”
Ga eens voor jezelf na of je onderstaande 5 stappen hebt doorlopen, of dat je er één (gedeeltelijk) hebt overgeslagen.
1. De oorzaak – de ui afpellen tot de kern!
Allereerst is het van groot belang dat je weet wat de oorzaak is van de ‘nee’ van je paard. Zonder deze kennis kun je niet verder. Als instructeur en trainer kan ik je helpen om de laagjes van de ‘ui’ af te pellen totdat we bij de kern komen. Wat kom ik zoal tegen in de praktijk?
- In ruim 80% van deze gevallen die ik tegenkom, heeft het paard pijn, terwijl de eigenaar zich hier niet bewust van is. De oorzaak van deze pijn varieert van maagzweren tot hoefproblemen, kissing spines (in aanleg), darmproblemen, hoofdpijn (vaak), langdurig verkeerde training, niet-passende voeding, slecht zadel, etc.
- Het paard is moe, depressief of vertoont zelfs tekenen van een burn-out. Of het paard is bang/gestrest en daardoor niet in staat tot meedenken.
- Het paard begrijpt niet wat er van hem verwacht wordt.
- Wat de ruiter met het paard doet of van het paard verwacht, past niet bij het paard. Of er moeten in de basis dingen veranderd worden in de relatie mens-paard.
- De ruiter kan het paard niet bieden wat het nodig heeft in de eigen balans/ (rij-)houding/ lichaamstaal/ kennis en kunde.
Een eerlijke blik naar jezelf – kun jij het paard bieden wat het nodig heeft? – is niet gemakkelijk, maar wel noodzakelijk.”
2. Trainbaarheid vaststellen
Het is van het grootste belang dat je de signalen van je paard leert begrijpen. ‘Is het paard überhaupt trainbaar?’, is een vraag die je jezelf dient te stellen vóór het trainen
Wanneer is een paard trainbaar?
Als het paard op ontspannen wijze in staat is tot leren, zonder dat het wordt afgeleid door pijn of stress, is het trainbaar.
Het paard kan zijn aandacht – voor korte of langere tijd – bij jou en zijn eigen lichaam brengen.
Zeker voor jonge en onervaren paarden is het opbrengen van aandacht geen vanzelfsprekendheid. Gelukkig is onwennigheid iets wat vanzelf verdwijnt naarmate je kleine dingen op speelse en rustige wijze herhaalt, in het kader van de relatie, het contact en de communicatie.
Pijn en stress echter, weerhouden het paard van ontspanning! Zonder ontspanning kan een paard niet leren. En als het paard niet kan leren, is het niet trainbaar.
Zonder ontspanning kan een paard niet leren. En als het paard niet kan leren, is het niet trainbaar.”
3. Investeer in kwaliteit
Investeer (bij voorkeur al vóórdat er iets mis gaat of direct als je een nieuw paard koopt) in een goede, gediplomeerde en breed kijkende dierenarts of therapeut en een wijze instructeur die je vertrouwt. Verzamel een team om je paard heen dat bij jullie past, en dat je paard zowel op het vlak van training, voeding, als ook fysiek, energetisch en mentaal kan ondersteunen.
Een bezoek aan bijvoorbeeld een holistisch werkend dierenarts (alles in één, super handig!), of het laten komen van gediplomeerde therapeuten en specialisten (osteopaat, homeopaat, zadelpasser, etc) kost vaak veel geld in één keer. Echter, ‘baat het niet dan schaadt het niet’ geldt voor bijna niets wat je in je paard stopt, of aan je paard hangt! Ga dus niet (bij wijze van besparing of uit eigenwijsheid) zelf dokteren. Een specialist vertelt je direct wat op dit moment werkt voor je paard, en wat niet. Voorkom dat trial en error onnodig tijd, geld en energie kost, of onbedoeld schade aanbrengt aan je paard!
Verzamel een team om je paard heen waar je groot vertrouwen in hebt”
[Ben je benieuwd wie wij kunnen aanbevelen vanuit onze eigen ervaring en die van lesklanten? Neem gerust even contact op!]
4. Leer nieuwe dingen
Je kunt een probleem niet oplossen met de denkwijze die het heeft veroorzaakt. Deze uitspraak (van Albert Einstein) zou elke paardeneigenaar en ruiter in neonletters in de zadelkast, in de bak, boven z’n bed, in de stal moeten hebben hangen! Ga op cursus, lees boeken. Doe een opleiding, gewoon omdat het je verder brengt. Je zou de eerste ruiter niet zijn die naar aanleiding van een duidelijke ‘nee’ van het paard, een totaal nieuwe weg in slaat wbt training! En misschien zelfs uiteindelijk een fantastische instructeur wordt, wánt ervaringsdeskundige…
Verkeerde training geeft een vicieuze cirkel: het paard is niet (meer) trainbaar door de training! Dat is zonde van je tijd…“
Er zijn werkelijk massa’s fijne cursussen en opleidingen die jou als paardeneigenaar véél extra handvatten kunnen geven. En een fijne bijkomstigheid, het is zó leuk om nieuwe puzzelstukjes uit te vinden!
Suggesties voor opleidingen of cursussen? Wat dacht je van een cursus ‘rechtgericht longeren aan de enkele lijn’? Een goede cursus of lezing over biomechanica? Rechtrichten, klassieke dressuur, academisch werken? Of, afhankelijk van je talent en interesse: lymfedrainage voor paarden, sportmassage, cranio-sacraaltherapie, shiatsu voor paarden? Intuïtief paardrijden, (zacht) grondwerk, (zachte) lichaamstaal? Centered Riding? Hoeven trimmen? Voeding?
5. Wees geduldig en heb vertrouwen
“Ik heb toch een paard gekocht om op te rijden..?!”
Je kunt in momenten van bezorgdheid en frustratie best even denken “Ik kocht mijn paard om op te rijden, en nu kan dat (weer) niet!”. Dat je dat denkt, is moeilijk te voorkomen. Denk echter eens na over hoe die uitspraak (en dus je intentie en je handelen) op je paard overkomt, en hoe deze manier van denken je paard onder druk zet. In een volstrekt gelijkwaardige relatie handel je niet naar je verwachtingen en zet je de ander niet onder druk om voor jou te presteren of veranderen!
Wanneer je een paard koopt, koop je geen prestaties, samenwerking of rij-succes. Je gaat een relatie aan in voor- en tegenspoed. Daar horen processen en het overwinnen van moeilijkheden (en jezelf!) ook bij. Heb geduld!!
Je gaat een relatie aan in voor- en tegenspoed”
Tot slot:
Stel, je paard zei al een tijdje ‘nee’ en nu je weet waar dat vandaan kwam, kun je een poos niet rijden of trainen vanwege een revalidatie traject. Soms is het lastig om in zo’n periode vertrouwen te houden in het proces. Dat is normaal. Elke belangrijke, transformerende relatie is ook confronterend. Grijp de kans om vanuit de ‘nee’ van je paard, grote stappen te zetten in jullie beider ontwikkeling! Achteraf zeggen de meeste mensen dat ze hun lastige proces niet hadden willen missen, omdat het hen zoveel opgeleverd heeft!
Mijn specialiteit en passie als trainer en instructeur:
- het ‘laagjes afpellen’ om tot de kern te komen;
- het begeleiden van een diepgravend (verander-)proces bij ruiter en paard;
- fysieke, mentale en emotionele revalidatie.