Zoveel mensen, zoveel meningen. Waar de één zweert bij een stick en touwhalster, wil de ander daar niets van weten en volgt een andere methode of trainer. Als je paard iets mankeert geeft men een (vaak ongevraagd en) totaal verschillend advies. Soms zie je door de bomen het bos niet meer in paardenland. Hoe weet je welke werkwijze of methode bij jou past?
Stappenplan, of juist niet?
Vraag je eerst af of een methode (welke dan ook) überhaupt wel bij jou en je paard past. Een methode is gebaseerd op een stappenplan. Voel jij je comfortabel als je eerst stap 1, dan stap 2, enz doorwerkt met je paard, of word je al kriebelig bij het idee? Soms past een methode uitstekend bij de eigenaar, maar totaal niet bij het paard, of omgekeerd. Zoek naar iets wat jullie sámen brengt.
Authentiek of trucje?
Probeer objectief te kijken naar de filosofie achter de methode. Het kan er prachtig uit zien als een paard in vrijheid de piaffe uitvoert, maar klopt het wel voor dat specifieke paard om op dat moment die oefening uit te voeren? Met andere woorden, is dit een trucje of is dit van het paard? Bedenk ook dat er veel wordt aangerommeld met de natuurlijke lichaamstaal van het paard. Is het normaal dat een paard meters achteruit loopt wanneer je met je vinger heen en weer beweegt? Kijk achter de succesverhalen en probeer in te voelen of het gaat om het aanleren van trucjes of het afleren van gedrag, of een werkelijk willen begrijpen van het wezen paard om van daaruit met een paard te werken.
Hoe leer ik mijn paard…?
Of je doel nu is om wedstrijden te rijden of rustige buitenritjes zonder zadel (of allebei!), het doel van trainers en instructeurs is vaak hetzelfde. De meeste trainers willen jou helpen om op een prettige manier met je paard te werken. Toch zijn er grote verschillen. Wat wil je leren? Wil je leren om iets van je paard gedaan te krijgen? (“Hoe laat ik mijn paard aan de teugel lopen?”, is de meest gestelde vraag aan instructeurs). Dan zul je je waarschijnlijk het meest op je plek voelen bij een duidelijke methode met dito stappenplan. Wil je echter vrijheid ervaren met je paard, dansen met je paard, lachen en huilen met je paard, dan zul je waarschijnlijk een andere weg afleggen.
Jouw Eigen Werkwijze
Iedereen die Frans heeft geleerd, heeft met de handen in het haar gezeten wanneer hij een Fransman hoorde praten. Zó snel, zó moeilijk, dat leer ik nooit! Maar wanneer je doorgaat, komt er een moment dan je je vrij kunt uitdrukken in die nieuwe taal. Misschien nog wat wankel en hier en daar onbegrijpelijk, maar er ontstaat iets opwindends: vrijheid!
Dit is precies waar je doorheen gaat wanneer je probeert de paardentaal te leren. Deze taal is niet te leren via een methode of stappenplan, immers ieder paard en iedere situatie is anders!
Hoe dan?!
Je kunt van elke trainer iets leren en dat is fantastisch. Wanneer je je zo ontwikkelt dat je kunt zien wat er nodig is (bij jou of bij het paard), heb je vrijheid! Je kunt je vocabulair ontwikkelen, zodat je in iedere situatie kunt afstemmen en weet wat je doet en waarom. Dit leer je vooral door heel goed naar je paard te gaan luisteren! Eerst eens bekijken wat jij van je paard kunt leren, in plaats van andersom. Wees trouw aan jezelf en je paard. Dan is opeens die wereld vol met trainers, werkwijzen, methodes en meningen een gigantische rijkdom met onuitputtelijk veel inspiratie!