Tijdens een grondwerkles aan de hand kwamen we vandaag op iets leuks! Een kanaal en een rivier zijn niet hetzelfde. Nou zul je denken, wat heeft dat nou met paarden te maken? Lees maar.
Een kanaal is aangelegd door mensen en het water wordt er volledig gecontroleerd. Aan het begin en einde vind je een sluis of gemaal. Hierdoor kunnen de loop, de diepte, de breedte en de stroomsnelheid allemaal worden geregeld. De vorm en functie van het kanaal bepalen dus de inhoud, de verschijningsvorm.
Een rivier daarentegen ontstaat vanzelf, doordat water vanaf hoger gelegen gebieden de meest moeiteloze weg kiest richting lagergelegen gebieden of de zee. De vorm ontstaat door de inhoud, en die kan variëren. Een rivier is hierdoor flexibel en dynamisch. De vorm van een rivier ontstaat ‘van binnen naar buiten’.
Als we dit vertalen naar paarden, komen we op een lastig punt voor veel mensen. Als mens zijn we geneigd om ons als een ‘kanaal’ te gedragen, het paard te willen sturen, vormen en controleren. Liefst controleren en corrigeren we elke stap. Dit werkt dus van buiten naar binnen.
Van binnen naar buiten, zoals de rivier dus, is voor de gemiddelde mens lastig. Voor het paard is dit echter zijn natuurlijke staat van zijn! Een kudde paarden stroomt door een gebied zoals een rivier dat doet: flexibel en dynamisch. Ook het lichaam van het paard vormt zich natuurlijkerwijs naar wat van binnenuit komt: zijn wensen, verlangens, instinct, karakter, mogelijkheden.
Hoe kun je dit inzetten in de training met je paard?
Je kunt je simpelweg voornemen om meer ‘van binnen naar buiten’ te trainen. Intentie is het halve werk! Maar wat doe je dan bijvoorbeeld in de praktijk?
- Less is more! We weten het allemaal en toch denken de meeste ruiters dat ze méér moeten doen voor betere resultaten. Je kunt eens wat eerder stoppen of ruimte geven aan iets wat ‘vanzelf’ ontstaat. Sta open voor toevalligheden!
- Geef het paard ademruimte, letterlijk en figuurlijk:
- Doe je hoofdstel een paar gaatjes losser (of probeer het eens zonder neusriem zodat je paard kan gapen wanneer hij zijn bekkengebied ontspant!);
- Geef ruimte aan de ribbenkast om te bewegen (linksrechts swingen, lengtebuiging én expansie);
- Geef ruimte aan de keel (hoofd niet voorbij de loodlijn, lengte rond atlas/draaier);
- Help je paard zijn rug lang te maken zonder op z’n neus te vallen, m.a.w. help hem draagkracht te ontwikkelen.
- Laat je paard zijn trotse, elegante, zelfverzekerde houding van binnenuit aannemen en kneed ‘m er niet van buitenaf in. Een paard wat zich trots, elegant en zelfverzekerd voelt straalt dit vanzelf uit!
- Rij stromende bewegingen, vloeiend, smooth! Probeer staccato bewegingen te vermijden, die leiden tot de ontwikkeling van een hard en stijf lichaam en bovendien tot spanning.
- Achterhaal de kern van waar je aan werkt met je paard, zodat je van daaruit (dus van binnen naar buiten) traint. Begin niet achteraan maar begin bij het begin 🙂
Trainen als een rivier, vereist de kunst van het loslaten. Om je vrij te voelen en dynamisch te kunnen stromen, zul je je behoefte aan controle eerst goed moeten bekijken. Je boekt vaak meer resultaat wanneer je iets meer loslaat, dan wanneer je enorm je best doet om iets vast te houden.
Last but not least is het essentieel dat je weet wát je eigenlijk van binnen naar buiten brengt. Een rivier heeft een zekere ‘volheid’ in zich, volume, namelijk water. Volheid en inhoud geven richting aan het geheel. Water wat stil staat tussen twee dichte sluizen kan niet stromen, is statisch. Wanneer je weet waar je mee bezig bent én de intentie komt recht uit je hart, geeft dat de volheid die nodig is om richting te geven aan een groter geheel!
Van binnen naar buiten trainen kun je leren! Benieuwd hoe je dit in jouw specifieke situatie met paarden kunt toepassen? Je bent welkom!
Neem gerust contact op! Tot ziens!!