Iedere werkwijze is vroeg of laat onderhevig aan verandering: voortschrijdend inzicht!”
Tijdens lessen komen ze regelmatig ter sprake: redenen om je paard een oefening te laten doen. Soms kun je vertwijfeld raken over ‘het waarom’ van oefeningen. Waarom zou je een paard vragen om iets te doen? Wat is de wens achter je oefening? Wie profiteert er het meeste van? Zo’n moment van twijfel komt vaak omhoog als alles even ‘op losse schroeven staat’, omdat je zelf een stap voorwaarts hebt gezet in inzicht en bewustzijn. Dit is geen moment voor frustratie, maar juist een belangrijk moment om even bij stil te staan.
Bij de meeste trainers en instructeurs die ik langere tijd ken, heb ik gezien dat hun visie en werkwijze gaandeweg veranderd is. Er is moed voor nodig om dit voortschrijdend inzicht in de praktijk te brengen in de lessen die je geeft! Ook ruiters die zelf geen les geven, maken met hun paard een zeer intensieve ontwikkeling door waarbij ze telkens van inzicht veranderen, bewuster worden van nuances. De training wordt aangepast, er wordt een nieuwe instructeur gevraagd, hulpmiddelen worden af- of juist omgedaan, er worden boeken gelezen, cursussen gevolgd… Waarna je onvermijdelijk thuis komt met een visie op training die veranderd en aangevuld is. Soms geeft dat een drastische verandering, soms een kleine, subtiele verandering. Je kunt er een beetje van uit je doen raken!
Wat? Hoe? Waarom?
In training en omgang met je paard is het nuttig om jezelf de vragen ‘Hoe?’ en ‘Waarom?’ regelmatig opnieuw te stellen. Soms kom je erachter dat je dingen doet uit gewoonte, terwijl ze niet meer passen bij de manier waarop je nu naar paarden kijkt of in het leven staat. Je hebt een stap gezet, hebt ervaring en inspiratie opgedaan. En dat heeft consequenties voor wat je gaat doen, wat je volgende stap is. Je kunt op elk moment veranderen, wanneer je maar wilt!
Belangrijk vind ik om te handelen (‘wat’) vanuit de visie achter dat handelen (‘waarom’). Niet andersom! De manier van werken (‘hoe’) komt direct voort uit je visie.”
Wat is de wens achter je training?
Wees je bewust van de onderliggende wensen die je hebt. Wanneer je wensen en verlangens niet matchen met de werkelijkheid, ontstaat er al gauw spanning en wordt het verleidelijk om je visie op te offeren aan je doel. Wanneer je achterliggende wens is om controle te hebben over je paard, dan zul je anders reageren op dingen die zich voordoen, dan wanneer je achterliggende wens is om het paard te helpen zijn lichaamsbewustzijn uit te breiden. Om maar een voorbeeld te noemen.
Goed of fout bestaan alleen wanneer je paard ergens onder lijdt. Interessanter vind ik het bewustzijn van waaruit je je keuze maakt. Als je dat wilt kun je eeuwig blijven evolueren, veranderen. De keuzes die je maakt ontstaan vanuit het bewustzijn, het inzicht, op dat moment.
De intentie en motivatie van waaruit je werkt is aan (bewustzijns-)verandering onderhevig. Handel naar je inzicht!”
Confronterend
Op mijn manier heb ik ook allerlei stadia in mijn ontwikkeling doorlopen, en nog steeds. Mijn kijk op dingen werd gevoed door wat anderen deden, mijn eigen levensfase en wat mij op dat moment het belangrijkste leek. Mijn ontwikkeling als instructeur en als paardeneigenaar loopt gedeeltelijk parallel, maar niet volledig. Iedereen die paarden heeft (en wellicht ook les geeft) zal herkennen dat het werken met je eigen paarden je haarscherp bij je persoonlijke ontwikkelpunten brengt: soms moeilijk! Lesgeven is vaak gemakkelijker dan het werken met mijn eigen paarden. Zodra een nieuw inzicht voet aan de grond heeft in de omgang met mijn eigen paarden, weet ik dat ik ‘m met een gerust hart in mijn lesgeven kan integreren.
Sorry, paard?!
Heeft het zin om spijt te hebben van iets wat je ‘vroeger’ hebt gedaan met je paard? Ik geloof dat een excuus wat uitgesproken wordt door iemand die inmiddels werkelijk beter weet, een groot helend effect kan hebben. Ook bij paarden!
Het grootste cadeau wat je je paard kunt geven is zelf een bewuster mens worden.”
Ik geloof in het principe dat het leven een proces is, en dat je altijd handelt naar beste weten. Als je inmiddels beter weet: handel er dan naar, je kunt elk moment veranderen, wanneer je maar wil! Het grootste cadeau wat je je paard kunt geven is zelf een bewuster mens worden. Dit neem je mee in je motivatie om met hem aan de slag te gaan en de intentie wanneer je bezig bent. Je wens om te blijven leren, te blijven groeien en vernieuwen, open te staan voor nieuwe inzichten, inspiratie op te vangen, maakt vloeiende ontwikkeling mogelijk en voorkomt hortende en stotende ontwikkeling. Je creëert vrijheid!
Lees ook onze blog over (hoog-)sensitiviteit bij paarden en paardenmensen!
Meer lezen over Body-Awareness, SureFoot pads en Klassieke Dressuur vanaf de grond?