Wat leren onze eigen paarden ons? Lees mee en leer ze kennen!
Joy leert ons over…
- onvoorwaardelijke liefde, zelfliefde, acceptatie
- de power van zachtheid, leiderschapskwaliteiten
- fysiek: zomereczeem en insuline resistentie, hoeven, systeem(dis-)balans, blindheid
- leerwijze: doorstroming en motivatie als sleutel, waardigheid, lichtheid (onder-)zoeken.
- training: S-vorm in natuurlijke scheefheid, training vrij complex
Tijdens mijn eerste kennismaking met Joy zag ik een erg afgesloten paard wat enorm hoog in de energie zat en gigantisch boos was. Joy was zich op een gevaarlijke manier niet bewust van haar lichaam, haar eigen kracht en haar omgeving. De situatie werd onhoudbaar voor haar toenmalige eigenaars.
Onze korte proefrit verliep onstuimig. Ik luisterde naar haar ‘nee’ en werkte vanaf de grond verder met haar. Dat veroorzaakte onmiddellijk kortsluiting. Omstanders schrokken van de heftigheid van Joy, maar ik wist: dit is mijn paard!
Het is inmiddels jaren geleden dat Joy en ik bij elkaar kwamen. Van een ogenschijnlijk onhandelbaar paard is Joy veranderd in een zacht, gevoelig en lief paard. Ze is de leidmerrie van onze kudde. Joy heeft een gezonde dosis humor! We hebben al veel meegemaakt: fijne, maar ook nare dingen. Hierdoor is Joy inmiddels echt volwassen geworden (en ik waarschijnlijk ook!).
Joy brengt mij daar waar mijn diepste wijsheid zich bevindt en is de aanzet geweest tot alles wat vandaag de dag in mijn bedrijf tot uiting komt.
Dido leert ons over…
- hoogsensitiviteit
- (zelf-)vertrouwen en lichaamsbewustzijn
- stress, angst en traumaverwerking
- fysiek: neiging naar ataxie, groot flexibel lichaam
- training: bovenlijn ontspanning, horizontale balans, werken aan de hand en longe, Body-Awareness voor paarden.
- leerwijze: support ipv training, omgeving en situatie creëren waarin geleerd en onderzocht kan worden.
Dido is een intens lief en zacht paard en maakt een heel ander leerproces door dan Joy. Hij is dusdanig gevoelig dat alles extreem ‘binnen komt’. Zijn belevingswereld is prima te vergelijken met die van een hoog sensitief persoon.
Dido verwerkt indrukken maar heel langzaam, soms verwerkt hij indrukken helemaal niet. Tegen alle verwachtingen in (“En, rijden jullie al?”) rijden we dit paard nog niet. We laten hem helemaal opnieuw, in zijn eigen tempo (!) zoeken naar zíjn leermotivatie en trainingsbehoefte. Dmv oefeningen werken we met hem aan lichaamsbewustzijn en leervermogen. Zodra hij per ongeluk overvraagd wordt komt er stoom uit zijn oren en moeten we 10 stappen terug.
En, rijden jullie al?”
Dido is een voorbeeld van hoe het veel gevoelige paarden vergaat. Voor het oog deed hij het best heel goed, werd af en toe getraind. Hij liep zelfs heel redelijke dressuuroefeningen vlak voordat hij aan ons verkocht werd. Toch bleek hij veelal in een staat van ‘overleven’ te verkeren. Hij begreep niet precies wat hij deed en kon het zich niet echt eigen maken. Het ging hem allemaal boven de pet. Maar hij wílde het wel. Hij wilde graag doen wat de mens verlangde, maar werd onvoorspelbaar door zijn enorme stresslevel. Bij ons krijgt Dido héél veel tijd om te voelen waar híj behoefte aan heeft in zijn training. Het gaat om zíjn lichaam, zíjn ontdekkingen, zíjn bewustwording, zíjn tijd…
Werken volgens de tijd van het paard, niet de tijd van de mens”
Meer lezen over paarden en (hoog-)sensitiviteit
Maartje leert ons over…
contact maken op zielsniveau, los van knuffelen en aaien
- positiviteit en goede moed
- perfectionisme en hulp aanvaarden
- fysiek: het (gevoelige) darmstelsel, luchtwegproblemen
- training: werken aan de hand en longe, héél langzaam soepel worden, de geest is sneller dan het lichaam.
- leerwijze: veel geduld met korte stukjes, waardigheid behouden en laten groeien, genieten van waardering, zelfvertrouwen ontwikkelen.
Maartje is groots. Ze is opgegroeid met weinig menselijk contact, en daardoor niet gewend aan ‘plichtplegingen’. Ze nodigt iedereen uit om te luisteren naar wat zij aan wijsheid te geven heeft (veel!). Maartje heeft weinig geduld. Beter gezegd: ze wil graag vlot tot de kern komen. Ze is slim, helder en alert.
Haar verleden heeft wat fysieke ongemakken met zich mee gebracht. Soms gaat Maartje daar wat al te stoer mee om. Toen Maartje bij ons kwam kon ze bijvoorbeeld niet achteruit lopen. Met de beste wil van de wereld lukte het gewoon niet. Het zag eruit alsof ze dat nog nooit had gedaan. Hier hebben we een aantal slimme tussenstappen moeten inbouwen, waardoor ze voldoende zelfvertrouwen kreeg om het achteruit lopen stapje voor stapje te leren.
Neem contact op voor meer informatie over ons!
Ben je benieuwd of onze werkwijze bij jou past? Lees er hier meer over.