- Balanskussens voor paarden
- Centered Riding en lichaamsbewustzijn
- Klassieke Dressuur vanaf de grond: longeren, lange teugels, werken aan de hand
Je met gedachten gevulde hoofd kan de wijsheid van je buik niet begrijpen, noch het gevoel in je hart.”
Body-Awareness zowel als werken aan de hand, longe of lange teugels, gaat over de vraag “Hoe voelt het in het lichaam?”. Het haalt je uit je hoofd, in je lichaam. Daar waar je gevoel van vertrouwen zich bevindt, maar ook rust, wijsheid, intuïtie, en misschien ook wel humor! Dit geldt voor mensen én paarden.
Balanspads voor paarden
De Amerikaanse Wendy Murdoch was de eerste die ontdekte dat er iets onverklaarbaars gebeurt wanneer je een paard op balanskussens zet. Veel paarden gaan heen en weer staan wiegen, komen in een diepe rust, laten het hoofd zakken. Sommigen doen zelfs de ogen helemaal dicht of gaan breeduit gapen. Wanneer het paard van de kussens af stapt, lijkt het alsof er iets (neurologisch) ‘geherprogrammeerd’ is.
Meestal bestaat een sessie met de balanskussens uit een aantal keer op (verschillende) kussens staan (enkele minuten, totdat het paard aangeeft dat het genoeg is), steeds afgewisseld met stukjes lopen of rijden. Het is wonderlijk om te zien dat paarden tijdens een sessie met de kussens vaak bizar snelle verbeteringen laten zien in het lichaamsgebruik. Wat mij vaak opvalt is ook een psychische verandering, naar meer rust en vertrouwen. Een sessie met de balanskussens is een mooie en super interessante aanvulling op een lestraject.
Body-Awareness en Centered Riding

Body-Awareness beoefening houdt het midden tussen elementen uit Martial Arts (zoals Aikido), yoga/Qi Gong en (bewegings-)meditatie.
Voor mij is Body-Awareness een essentieel onderdeel van werken met paarden. Mijn lichaam wordt een steeds nauwkeuriger instrument. Het gaat er niet om dat je allerlei fancy bewegingen kunt maken. De essentie is juist de oefening van het lichaamsbewustzijn/ zelfbewustzijn op dit moment.
Authenticiteit: wat heb ik aan mezelf, nu? Wat heeft de ander aan mij, nu? Wie ben ik, nu?
Voor paarden is iedere vorm van bewust, zacht lichaamsgebruik (in het losse grondwerk, aan de hand/ longe, tijdens het rijden) een vorm van Body-Awareness.
Het is de rol van de mens om het paard te supporten in het ontdekken en onderzoeken van het eigen lichaam.”
Wanneer je het paard de mogelijkheid biedt om zijn lichaamsbewustzijn uit te breiden, zal dit bewustzijn het lichaam van het paard gaan vormen. Dit staat in schril contrast met hoe veel mensen tegen ’training’ aan kijken, maar geeft je ook de mogelijkheid om wat meer afstand te nemen. Jij hoeft je paard niet te trainen, je hoeft alleen een nieuwsgierige en onderzoekende houding op hem over te brengen. De rest zal volgen.
Voor ruiters zijn de oefeningen uit het Centered Riding® een heel fijne manier om het lichaam moeitelozer en effectiever te gaan gebruiken. Je leert niet hoe het eruit moet zien, maar hoe dingen voelen. Soms oefenen we iets eerst naast het paard, en daarna óp het paard. Wanneer je iets nieuws hebt ontdekt in je eigen lichaam, wordt het paardrijden opeens veel gemakkelijker!
Meer weten over Centered Riding?
Klassieke Dressuur vanaf de grond
Voor mij is het werken náást het paard even belangrijk als óp het paard. Je oog wordt getraind terwijl je in je handen voelt wat je op het paard ook voelt. Super efficiënte paardrijles dus eigenlijk!
Het paard (rechtgericht) trainen vanaf de grond is een oeroude manier van werken die stamt uit de Klassieke Dressuur. Met het werk vanaf de grond bereid je het paard gedegen voor op het dragen van een ruiter. Ook vormt het een belangrijke schakel in het ontwikkelen van lichaamsbewustzijn én het aanleren van een nieuw en gezonder bewegingspatroon, bijvoorbeeld in een revalidatietraject.
De belasting van de ruiter ontbreekt en het paard kan zich binnen zijn natuurlijke gewichtsverdeling stretchen, verzamelen en sterker maken. Vaak worden er allerlei hulpmiddelen gebruikt. Mijn motto is echter: hoe minder gedoe aan een paard hoe beter.
Veel ruiters zien hun bewegende paard alleen van bovenaf, terwijl er van de zijkant veel meer te zien is!”
Wanneer het longeren met gevoel en kennis van zaken wordt gedaan (en altijd zonder hulpteugels), blijft het paard in contact met de mens in het midden en reageert het op de miniemste signalen. Mens en paard worden getraind om fijnzinnig en nauwkeurig te communiceren. Wanneer je op deze manier synchroniciteit met je paard bewerkstelligt, is een fantastisch gevoel!
Lees meer over grondwerk en communicatie via lichaamstaal en intentie!